Važnost pomorskog prometa: 5 vitalnih plovnih putova za globalnu trgovinu!

Jeste li znali? 90 % robe se transportira morskim putem!

S obzirom na stratešku i ekonomsku važnost prometa morem, pogledajmo kojih je pet najvažnijih plovnih putova za globalnu trgovinu u ovom trenutku i zašto su često mete gusarskih napada.

5. Panamski kanal

Umjetni plovni put od 82 kilometra u Panami koji povezuje Atlantik s Tihim oceanom. Jedan od najvećih i najtežih inženjerskih projekata ikada proveden. Kroz kanal svake godine prođe i do 14.000 brodova koji prevoze oko 286 milijardi tona tereta.

4. Sueski kanal

Umjetni kanal koji se nalazi u Egiptu. Dug 193 kilometara, ključni je trgovački put za prijevoz robe između Europe i Azije. Neki ga zovu “portal” između Istoka i Zapada. Oko 18.000 plovila prešlo je kanal 2022. godine.

Zbog svoje važnosti, komercijalni brodovi često su meta piratskih napada, uzrokujući njihovo preusmjeravanje oko Južne Afrike što uvelike utječe na vrijeme isporuke.

3. Hormuški tjesnac

Godišnje oko 20.000 brodova koristi ovaj uski kanal između Irana i Omana. Tjesnac je dug 167 kilometara. Trećina svjetskog ukapljenog prirodnog plina i gotovo 25 % ukupne globalne potrošnje nafte prolazi kroz ovaj prolaz, što ga čini vrlo važnom strateškom lokacijom za međunarodnu trgovinu.

2. Tjesnac Malacca

Primarni trgovački put između Europe i Azije bilježi 84.000 brodova godišnje. Nalazi se između indonezijskog otoka Sumatre na jugozapadu i Malajskog poluotoka na sjeveroistoku.

Jedna od najvažnijih brodskih staza na svijetu, jer oko 25 % robe u globalnoj trgovini prođe kroz ovaj prolaz. Za više informacija i zanimljive detalje o tjesnacu Malacca, pogledajte video na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=BDlRWyPoONc

1.Engleski kanal

560 kilometara dug kanal koji dijeli južnu Englesku od sjeverne Francuske. Plovni put koristi 400 plovila svaki dan, što je 146.000 svake godine. Kanal je bio ključni faktor u tome što je Velika Britanija postala pomorska velesila.

Zaključak

S obzirom na stratešku važnost i lokacije spomenutih kanala, poremećaji u brodskim rutama mogu imati skupe globalne posljedice. Velika suša prisilila je smanjivanje prometa Panamskim kanalom za trećinu. 2021. kontejnerski brod Ever Given blokirao je promet u Sueskom kanalu na 6 dana, što je utjecalo na troškove globalne trgovine od 6-10 milijardi USD.

U slučaju da tražite optimalan prijevoz robe morem, kontaktirajte nas u bilo koje vrijeme!

Share the Post:

Povezane objave