Blockchain u logistici i lancu opskrbe

Blockchain može omogućiti transparentnije i točnije praćenje od početka do kraja u lancu opskrbe. Organizacije mogu digitalizirati fizičku imovinu i stvoriti decentraliziranu stabilnu evidenciju svih transakcija, omogućujući praćenje imovine od proizvodnje do isporuke ili korištenja od strane krajnjeg korisnika. Blockchain tehnologija nudi mnogo potencijalnih prednosti u upravljanju lancem opskrbe.

Idući primjer se odnosi na trgovca hranom za e-trgovinu koji se nalazi u Europi i koji opisuje rješenje lanca opskrbe temeljeno na Blockchain tehnologiji. U e-trgovini hranom u blockchain tehnologiji najvažniji ključni igrači su sljedeći: proizvođač, voditelj skladišta, distributer / prijevoznik, krajnji korisnici.

Prioritetni poslovi proizvođača su centralizirane informacije i informacije u stvarnom vremenu, smanjenje logističkih troškova, povećanje profitabilnosti, praćenje KPI-ja, certificirani proizvodni program, informacije o isporuci od strane ASN-a i EDI-ja.

Prioritetni poslovi voditelja skladišta su planiranje i upravljanje procesima, centralizirane informacije i informacije u stvarnom vremenu, smanjenje logističkih troškova, povećanje profitabilnosti, praćenje KPI-ja, opoziv hrane i otpad.

Prioritetni poslovi distributera/prijevoznika su planiranje i upravljanje procesima, centralizirane informacije i informacije u stvarnom vremenu, smanjenje logističkih troškova, povećanje profitabilnosti, praćenje KPI-ja, kašnjenje u isporuci (bolje planiranje vremenskih termina).

Prioritetni posao krajnjih korisnika je opoziv hrane (jednostavna identifikacija predmeta kojima je istekao rok trajanja i kontaminiranih predmeta, zaštita zdravlja kupaca).

Blockchain je zajednička baza podataka koja promiče iskrenu transparentnost. Svi partneri odgovorni su za učitavanje svojih podataka i podataka o proizvodu. Digitalna zbirka točnih podataka poboljšava odgovornost i povjerenje među partnerima. Blockchain tehnologija može prikazati ažuriranja proizvoda za nekoliko minuta.

Prednosti blockchaina: olakšano praćenje podrijetla, bolje praćenje, praćenje i recikliranje životnog ciklusa proizvoda, smanjenje transakcijskih troškova, isključenje centralizirane državne institucije, otvoren pristup informacijama o djelatnostima u lancu opskrbe, pruža sudionicima izbor kupnje održivih proizvoda i prijevoza, kupci stječu mogućnost procjene proizvoda ili dobavljača prije donošenja odluke.

Nedostaci blockchaina: broj i raznolikost sudionika koji nisu dobro pripremljeni i predani uspostavljenim i različitim tehnologijama, životni ciklus razvoja i provedbe vrlo je dug i pun neizvjesnosti. Organizacije se moraju upoznati i ovladati blockchain tehnologijom prije nego što krenu u određeni projekat. Posjedovanje vještina i pripremljenih stručnjaka još uvijek ima vrlo visoku cijenu zbog dugoročnih potreba za obukom. Osim toga, potrebna je spremnost i suradnja svih sudionika te postizanje dogovora o izgradnji novog zajedničkog sustava koji svima njima pruža vrijednost.

Blockchain tehnologija može povećati učinkovitost i transparentnost lanca opskrbe, ujedno i logističkih procesa, od skladištenja do isporuke i plaćanja. Osim povećane transparentnosti i sigurnosti postignute blockchainom, fizički protok robe može se ubrzati.

Općenito, kupci razumiju da su informacije o napretku narudžbe, dostupnosti proizvoda, zakazivanju isporuke i podacima o naplati ključni elementi korisničke usluge.

S ciljem smanjenja zaliha u cijelom lancu opskrbe, rukovoditelji shvaćaju da uz odgovarajuće informacije mogu učinkovito smanjiti inventar i zahtjeve za ljudskim resursima. Planiranje zahtjeva koje se provodi pomoću najnovijih informacija omogućuje smanjenje zaliha minimiziranjem neizvjesnosti potražnje.

Dostupnost informacija povećava fleksibilnost u pogledu saznanja koliko, kada i gdje se resursi mogu koristiti za stratešku prednost.

Share the Post:

Povezane objave