Logističke činjenice i brojke

Logistika je proces planiranja, provedbe i kontrole postupaka za učinkovit prijevoz i skladištenje robe, uključujući usluge, te povezane informacije od mjesta nastanka do mjesta potrošnje u svrhu usklađivanja sa zahtjevima kupaca.

Logistička industrija se stalno mijenja. Prilagođava se brzom razvoju tehnologije i potrebi očuvanja okoliša. Da bi bilo koja tvrtka ostala konkurentna u današnje vrijeme, mora biti dovoljno fleksibilna i dinamična da se što prije može prilagoditi najnovijim tehnološkim dostignućima i strategijama. Logistička tehnologija nastavit će se širiti i rasti.

Ispod je nekoliko činjenica o logistici.

  • Razvoj logistike započeo je u 17. stoljeću u Francuskoj.
  • Riječ logistika izvedena je iz riječi “logistique”

Značenje logistike u znanosti i praksi objektivan je proces koji, osim novih ekonomskih zahtjeva, sadrži snažne impulse za razvoj komunikacijske i informacijske tehnologije, kao i nove tehnologije transporta, skladištenja, manipulacije, pakiranja i tehnika upravljanja koje omogućuju optimalna logistička rješenja za protok robe, informacija, energije i znanja u sustavima.

  • Više od 500 000 prijevozničkih tvrtki upravlja s više od 15,5 milijuna kamiona samo u Sjedinjenim Državama.
  • Diljem EU-a u optjecaju je više od 6,2 milijuna kamiona. Kamioni prevoze 77 % ukupnog tereta koji se prevozi kopnom u Europskoj uniji.
  • Postoji više od 53.000 trgovačkih brodova koji prevoze robu širom svijeta. Najčešći tip brodova su brodovi za generalni teret.
  • Na svijetu postoji više od 20 milijuna brodskih kontejnera.
  • U prosjeku, industrija zračnog prijevoza preveze oko 51,2 milijuna tona tereta u godini. Međunarodna zračna luka Hong Kong najprometnija je zračna luka za rukovanje zračnim teretom.
  • Predviđa se da će globalno tržište logistike do 2026. dosegnuti 207 milijardi USD, sa 170 milijardi USD u 2019.
  • Njemačka je europski logistički prvak i drugi svjetski logistički prvak nakon Singapura.
  • Blockchain, umjetna inteligencija i sučelja za programiranje aplikacija (API) novije su tehnologije koje pojednostavljuju i ubrzavaju prijenos i komunikaciju podataka u logističkoj industriji.

Blockchain omogućuje bržu provjeru podataka i poboljšanu logistiku i zakazivanje. Tvrtke mogu pratiti svoje vozne parkove, istraživati različite rute i provjeravati stanje na cestama.

Logistika je usklađena s vrlo dinamičnim okruženjem koje će se uvijek mijenjati i morati će se prilagođavati promjenama.

Dakle, ako ste zainteresirani za profesionalnu suradnju s učinkovitom logističkom agencijom koja prati novitete i stalno ulaganje u znanja i vještine, slobodno nas kontaktirajte. Voljeli bismo biti vaš logistički partner.

Pošaljite nam poštu na info@arrslog.hr

Posjetite našu web stranicu – https://arrslog.hr/en/

Share the Post:

Povezane objave