Žene u logistici, transportu i lancu opskrbe

Generalno, logistički sektor, uključujući prijevoz i lanac opskrbe kroz industrije je jedan od najrazvijenijih i najvećih sustava u svijetu.

Generalno, logistički sektor, uključujući prijevoz i lanac opskrbe kroz industrije je jedan od najrazvijenijih i najvećih sustava u svijetu. Brzo se kreće prema uzlaznim pravcima, stalno se mora prilagođavati prema specifičnim situacijama, uvoditi i prilagođavati se novim tehnologijama i raznolikoj globalnoj poslovnoj praksi. Bez obzira na rodnu raznolikost u gospodarskom sektoru usudili bi se kazati da ipak prema rodnom aspektu, logistički sektor zaostaje. Broj zaposlenih žena u logističkom, transportnom i opskrbnom lancu sve više raste, no muškarci i dalje čine veliku većinu. Prema Gartnerovom istraživanju o ženama u lancu opskrbe iz 2022., žene čine samo 39% ukupne radne snage u industriji. Iako se ta razlika smanjuje, još uvijek se industrija bori kako bi se vidio razmjeran broj žena koje napreduju na korporativnoj ljestvici.

„Kada sam počela sa studijem logistike prije otprilike 10 godina i nakon provedenog iskustva u logistici u zadnjih 5 godina mogu reći da se razlika zaista smanjuje između zaposlenih žena i muškaraca u logističkom sektoru ali nedovoljnom brzinom. S druge strane logistike, sa perspektive prijevoznika svakako treba sa više doze poraditi na tome da se podigne postotak zaposlenih žena u logističkom sektoru jer još uvijek stječem dojam da najviše radim sa muškarcima.“

Ista Gartnerova anketa izvijestila je da samo 21% pozicija potpredsjednica i viših direktora u logistici zauzimaju žene — niža brojka nego 2021. godine. Ovaj nedostatak zastupljenosti ukazuje na rastući trend gubitka zaposlenica na sredini karijere. Na pitanje zašto su odlučile napustiti tvrtku, više od polovice ispitanih žena navelo je nedostatak mogućnosti za napredovanje i razvoj karijere.

Žene mogu pomoći u novim izazovima koje čekaju logistički sektor i opskrbi lanac. Žene predstavljaju veliki potencijal sposobnosti za učinkovito upravljanje opskrbnim lancem. Generalno, neke od osobina koje opisuju žene su: predanost, strpljenje, pridavanje pozornosti na detalje, odlične komunikacijske vještine, sposobnost prilagođavanja promjenama, svijest, učenje na pogreškama. Sve naveden osobine su vrlo krucijalne za efektivan način rada u spomenutim sektorima koji su pod stalnim pritiskom i promjenama.

Poruka za žene:

„Ako ste odlučna u tome da želite ići prema logističkoj karijeri – samo krenite. Postavite ciljeve za uspjeh, ostanite usredotočene, strpljive i ostvarite svoje ciljeve. Proces će biti vrlo dinamičan, izazovan i na kraju isplativ ako ćete marljivo i predano raditi na njemu. Prostora za dosadu u ovome nema!“ 😊

Share the Post:

Povezane objave